welofniettherapie 

 
kennis

Loslaten... Ja graag, maar hoe dan?

loslaten

We hebben het allemaal wel eens aan de hand gehad, dat iemand tegen je zei. " Je moet het gewoon loslaten!" Ja, makkelijker gezegd dan gedaan. Maar hoe doe je dat dan...loslaten. Loslaten, iedereen komt het wel eens in zijn of haar leven tegen. Of je nu een relatie hebt verbroken, ontslag hebt gekregen of te maken hebt met verlies, loslaten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar hoe komt het dat loslaten zo moeilijk is, en bestaat er wel zoiets als volledig los kunnen laten?

In de loop van je leven gebeuren er heel veel dingen op het emotionele vlak. Dierbaren overlijden, vriendschappen eindigen, huwelijken stranden, banen gaan verloren en de verwachtingen die je had pakken totaal anders uit. Het is niet altijd makkelijk om met zulke ingrijpende zaken om te gaan. Het leven holt door, maar het voelt of je er geen grip meer op hebt. Je bent blijven hangen in onverwerkte emoties. Je verliest jezelf in oeverloos gepieker en bent het slachtoffer geworden van een eindeloze neerwaartse zelfgecreëerde spiraal. Ergens in je achterhoofd weet je best dat je zo niet verder kunt gaan, maar je krijgt met geen mogelijkheid die negatieve gedachten onder controle.

Loslaten, hoe doe je dat?
Een jarenlange hechte vriendschap komt abrupt ten einde, omdat je vriendin ineens niet meer tegen jouw aanwezigheid kan. Je krijgt volkomen onverwacht een bak ellende over je heen gestort waar je steil van achterover slaat. Een normaal gesprek is niet mogelijk en je voelt je behoorlijk aangeslagen. Het enige zinnige wat je nu kunt doen is opstaan en weggaan. Het voelt heel onbevredigend allemaal, maar blijkbaar valt er niets meer te lijmen. De komende dagen blijft het hele gebeuren zich als een film in je hoofd afspelen. Je kunt niet stoppen met piekeren en je blijft jezelf maar afvragen waar het mis is gegaan.

Leren loslaten
Als je erg veel piekert, de lat voor jezelf wel erg hoog legt of last hebt van minderwaardigheidsgevoelens, wordt het tijd dat je leert loslaten. Vaak is het de angst voor het onbekende die de negatieve gevoelens in stand houdt. Het klinkt misschien wel gek, maar slachtoffer zijn is ook een manier van leven. Sterker nog, het is een vertrouwde manier van omgaan met problemen. Klagen en altijd het gevoel hebben dat alle narigheid op jouw bord terechtkomt maakt je uiteindelijk vleugellam. Je bent voor een ander niet meer te pruimen, maar voor jezelf ook niet meer. Het is tijd voor een mentale switch, omslag in je denkpatroon. Het is tijd voor loslaten.

Balans kwijt
Regelmatig komen wij mensen tegen die onbewust emoties opkroppen, waarna het op latere momenten weer naar boven komt. Vaak raakt men daarbij ook de balans kwijt. Er komt heel wat bij het proces van loslaten kijken, zoals: herbeleving, emoties onder ogen zien, acceptatie, vergeving, doelfocus en vooral antwoord op de vraag 'Waarom heb ik dit meegemaakt?'. Want wanneer je antwoord hebt op deze vraag, zorgt dat voor meer innerlijke rust, betere acceptatie en inzicht in je levenslessen.

Loslaten maakt dat je beter kunt doorgroeien in het heden. Weet dat je niets op je pad krijgt wat je niet aankunt. Accepteer wat is, dat is. Zie de les van je ervaring in en weet dat je dit kunt gebruiken om nog meer persoonlijke te groeien in jezelf.

Wil je meer loslaten in je leven? Maak dan nu een kennismakingafspraak om zo samen te bespreken hoe dat te doen.

Balans Praktijk voor LevensCoaching, Mindfulness en Gesprekstherapie
Wegen naar Persoonlijke Groei!

Balans is een onafhankelijke en cliëntgerichte coachingspraktijk met ervaren psychologen, coaches, trainers en adviseurs. Onze manier van werken heeft een stevige theoretische basis vanuit de gedragswetenschappen en is getoetst in de dagelijkse praktijk. Wij werken altijd met een combinatie van theorie, praat- en doe activiteiten. Een combinatie die oersterk blijkt te zijn om blijvende veranderingen te creëren. Plezier en zich veilig voelen zijn de belangrijkste voorwaarden om te kunnen leren. Daarbij is ervaringsgericht leren één van de meest krachtige manieren om nieuwe inzichten te verkrijgen of  te komen tot een andere, meer effectieve manier van handelen. NIETS blijft zoals het is, ALLES verandert!

feedback
feedback
feedback
feedback
feedback
feedback