welofniettherapie 

 
kennis

Mindfulness

Mindfulness

Vaak zijn we in ons hoofd bezig met ‘toen en daarnet’ of met ‘straks en dan’. Herinneringen en ervaringen uit het verleden achtervolgen ons. Angsten, doelen en idealen voor de toekomst hebben ons in de greep. Maar echt voelen dat je lééft, kan maar op één plek: het moment hier en nu.

Mindfulness is voor wie zich minder wil laten meeslepen door de druk, angsten en zorgen van het leven. Stress, angst, burn-out, depressie, verslaving en korte lontjes zijn symptomen van de overspannen manier waarop wij hier in het Westen doorgaans leven. Voor wie ‘mindful’ leeft wordt de toon gezet door rust, verwondering, ontspanning, betrokken aandacht, hartelijke liefde, kalme aanwezigheid.

De kern van Mindfulness
Vaak laten we ons meeslepen door gedachten en gevoelens die te maken hebben met het verleden, de toekomst of wat er in het heden anders zou moeten zijn. Daardoor verliezen we de aandacht voor het huidige moment, het nu. We beleven onze directe omgeving minder intens omdat we in gedachten steeds ergens anders zijn. Als het ons lukt om in het hier-en-nu te blijven, beleven we het leven veel intenser. We zijn ons bewust van het ‘ware leven’ en beseffen dat we niet vanzelfsprekend hoeven mee te gaan in de oneindige dramatiek van onze dagelijkse problemen.

Mindfulness-oefening
Mogen wij je uitnodigen, terwijl je deze tekst leest, deze even te laten voor wat hij is, ontspannen en goed gesteund te gaan zitten en de ogen voor 30 seconden te sluiten? Volg gedurende deze korte tijd met je aandacht je ademhaling, het in- en uitademen. Laat de ademhaling zelf het ritme bepalen. Zoals de ademhaling gaat, is het OKÉ. Je bent hier en nu aanwezig. Als je na deze tijd de ogen weer openmaakt, heb je de eerste Mindfulness-oefening gedaan! Nou, hoe was het?

Mindfullness is een andere manier van kijken naar onszelf
Doorgaans zien we de werkelijkheid via gedachten, emoties en aangeleerde gedragspatronen. Het denken is gevuld met oordelen, meningen en overtuigingen, en de gedachten gaan voortdurend uit naar het verleden of de toekomst. Dit continue piekeren en malen is maar moeilijk te stoppen. Mindfulness is een manier om gedachten, gevoelens, emoties en lichamelijke sensaties (beter) te leren kennen door die met aandacht waar te nemen. Het leren richten van de aandacht vormt dan ook de essentie van de gesprekken die wij hebben met mensen om meer met aandacht te leven.

Mindfullness sessies
Tijdens de individuele mindfulness sessies ligt de focus niet direct op het zoeken naar oorzaken van het probleem in het verleden. De sessie zijn er vooral op gericht waarop het in het dagelijks leven mis gaat. Met mindfullness leert je afstand te scheppen ten opzichte van de gedachtes en handelingen. Je zult ook meer rust ervaren en meer afstand tot wat er gebeurd in je dagelijkse leven. Zet die stap voor jezelf en ervaar wat het is om écht jezelf te zijn.

Voor wie?
Voor wie veel zorgen aan z’n hoofd heeft. Voor wie het lastig vind om te dealen met angst, pijn en somberheid. Voor wie spanning en stress het leven zwaar maken. Voor wie zich niet (langer) door de jachtigheid, onrust en prestatiedruk van onze samenleving wil laten meeslepen.

Heb jij het gevoel dat je veel in je hoofd leeft en niet écht aanwezig bent in het hier-en-nu? Wil je dat? Maak dan nu een afspraak voor een kennismakingsgesprek en ervaar wat mindful leven voor jou kan betekenen. 

Balans Praktijk voor LevensCoaching, Mindfulness en Gesprekstherapie
Wegen naar Persoonlijke Groei!

Balans is een onafhankelijke en cliëntgerichte coachingspraktijk met ervaren psychologen, coaches, trainers en adviseurs. Onze manier van werken heeft een stevige theoretische basis vanuit de gedragswetenschappen en is getoetst in de dagelijkse praktijk. Wij werken altijd met een combinatie van theorie, praat- en doe activiteiten. Een combinatie die oersterk blijkt te zijn om blijvende veranderingen te creëren. Plezier en zich veilig voelen zijn de belangrijkste voorwaarden om te kunnen leren. Daarbij is ervaringsgericht leren één van de meest krachtige manieren om nieuwe inzichten te verkrijgen of  te komen tot een andere, meer effectieve manier van handelen. NIETS blijft zoals het is, ALLES verandert!

feedback
feedback
feedback
feedback
feedback
feedback