welofniettherapie 

 
kennis

Persoonlijke groei

persoonlijke-groei

'Groeien’ is een woord dat wij allemaal kennen. Groeien is groter worden. Alles groeit de natuur, dieren en natuurlijk wij als mensen. Voor mensen is het gezond om persoonlijk te groeien. Als je persoonlijk groeit geef je jezelf als het ware vorm. Je past je gedrag, je houding, je gewoontes en je kijk op het leven aan op een manier die jij prettig vindt. Dit doe je om in dit leven zoveel mogelijk uit jezelf en je omgeving te halen als mogelijk is.

Het zal jou hopelijk niet ontgaan zijn dat jij over een enorm potentieel aan mogelijkheden beschikt. Alsof wij mensen geboren worden met een nagenoeg braakliggend stuk grond in ons, met in die grond een massa zaadjes en knollen die in de loop van ons leven hun kopje boven de aarde steken en kunnen uitgroeien tot bomen, planten, struiken, bloemen. Hoe beter we ons ‘stuk grond’ verzorgen, hoe prachtiger onze ‘innerlijke’ tuin wordt.

Heel ons leven komen er nieuwe plantjes van onder de grond. Dus ook al ben jij ondertussen een oude knar, dan nog blijf je groeien en kan je jouw vaardigheden verder ontplooien. Jouw ´tuin´, dat zijn jou capaciteiten, jouw vaardigheden, jouw waarden en normen. Het is de kern van wie jij bent als persoon. Het maakt jou uniek.

Ken jij jouw ´tuin’?
Doe jij bijvoorbeeld de dingen die je graag doet? Als jij groene vingers hebt, is dat dan te zien in jouw huis en tuin? Als jij er altijd al van gedroomd om een eigen zaak te beginnen, een studie te doen of wat dan ook, onderneem jij daar dan de nodige stappen voor? Zijn de mensen wie je het meest in contact staat, personen bij wie jij op je gemak voelt? Doend die contact  deugd? Kan jij er écht jezelf zijn? Dagen die mensen jou uit om persoonlijk te groeien?

Met andere woorden gebruik je unieke potentieel dat in jou zit? Is dit potentieel in jou het punt van waaruit jij vertrekt om jouw leven te leiden?

Waarom kunnen we niet allemaal volmondig ‘ja’ antwoorden op deze vraag? Want als we toch barsten van de mogelijkheden, waarom maken wij daarop niet volop gebruik van? Waarom huppelen wij dan niet met z’n allen door de dagen heen? Waarom barst de wereld niet van levensvreugde en geluk?

Omdat wij mensen iets complexer in elkaar steken dan hierboven beschreven. Omdat er zich rond die ‘tuin’ vol mogelijkheden in ons mist bevindt. Chaos, pijn, schaamte, woede, angst, twijfel, onzekerheid, haat, schuldgevoelens, onwetendheid. Allerlei verdedigingsmechanismen, denkpatronen en emoties die de ontplooiing van onze mogelijkheden vertragen, bemoeilijken, hinderen. Wij zitten vol valkuilen waarin we verstrikt geraken, vaak zonder dat we het beseffen.

Meestal vechten we ertegen. We willen er van af. Of we leggen de verantwoordelijkheid ervoor bij anderen. En laat het nu net dàt gevecht en  dàt afschuiven van verantwoordelijkheden zijn, dat ons zo vaak de das om doet. Deze mest accepteren zoals ze is en kan jou helpen om er zodanig mee te leren omgaan, dat ‘geurhinder’ minimaal en draaglijk wordt.

Wil jij weten hoe jij je innerlijke tuin meer tot bloei kunt laten komen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismakingsafspraak en ervaar hoe jou persoonlijke grond ervoor staat en wat de bloeimogelijkheden zijn. 

Balans Praktijk voor LevensCoaching, Mindfulness en Gesprekstherapie
Wegen naar Persoonlijke Groei!

Balans is een onafhankelijke en cliëntgerichte coachingspraktijk met ervaren psychologen, coaches, trainers en adviseurs. Onze manier van werken heeft een stevige theoretische basis vanuit de gedragswetenschappen en is getoetst in de dagelijkse praktijk. Wij werken altijd met een combinatie van theorie, praat- en doe activiteiten. Een combinatie die oersterk blijkt te zijn om blijvende veranderingen te creëren. Plezier en zich veilig voelen zijn de belangrijkste voorwaarden om te kunnen leren. Daarbij is ervaringsgericht leren één van de meest krachtige manieren om nieuwe inzichten te verkrijgen of  te komen tot een andere, meer effectieve manier van handelen. NIETS blijft zoals het is, ALLES verandert!

feedback
feedback
feedback
feedback
feedback
feedback