welofniettherapie 

 
kennis

Onverwerkt verleden

Onverwerkt verleden

Veel mensen verontschuldigen zich door hun verleden. “Ik kan er niets aan doen, het komt door m'n verleden, door wat me vroeger is overkomen, door datgene wat ik heb meegemaakt. Daarom ben ik zo depressief, daarom trek ik me altijd terug, daarom ben ik vaak zo bang, daarom heb ik deze slechte gewoonte.” En ga zo maar door.

button-video-verleden-hedenHet leven is niet altijd even makkelijk. Nee, soms gebeuren er nare dingen in iemands leven. Maar laat je leven niet regeren door je verleden. Laat de pijn en het verdriet los. Vergeef de mensen die je iets aan hebben gedaan. Vergeef jezelf voor de fouten die je hebt gemaakt. Je moet vergeven, zodat je vrij kan zijn. Want als we niet vergeven, bouwen we muren om ons heen. We denken dat we onszelf beschermen, maar dat doen we niet. We sluiten simpelweg andere mensen buiten. We raken geïsoleerd, alleen, gevangen door onze bitterheid. Maak jij je vaak druk om het verleden? Dan haal je onnodig veel stress en belemmeringen in je leven. In je leven gebeuren fijne dingen en er gebeuren minder fijne dingen. Je ervaringen uit het verleden bepalen voor een groot deel wie jij nu bent, en dat is niet altijd makkelijk.

Iedereen heeft een verleden
In je leven gebeuren fijne dingen en er gebeuren minder fijne dingen. Je ervaringen uit het verleden bepalen voor een groot deel wie jij nu bent, en dat is niet altijd makkelijk. Als je veel moeilijke en vervelende tijden hebt gekend dan draag je het verleden met je mee als een zware ballast. Het houdt je bezig, je blijft eraan denken. Je koestert wrok, haat, gevoelens van spijt of weemoed. Je piekert, ligt wakker, vindt dat je dingen anders had moeten doen, voelt schaamte of onzekerheid.

Hoe je ook omgaat met je verleden, het is verleden. Of je nu destructief of constructief bezig bent met dingen die zijn gebeurd, het verandert helemaal niets aan die gebeurtenissen.

Piekeren over het verleden zal er niets aan veranderen
Het verleden is niet te veranderen. Wat is gebeurd is gebeurd. Vervlogen tijden bestaan niet meer, behalve in jouw herinneringen. Je kunt het nooit meer opnieuw doen, het vervliegen van de tijd is definitief. Het zal je dan ook niets verbazen dat worstelen met het verleden niets zal veranderen aan dat verleden. Gevoelens van spijt brengen je nergens. Door op een negatieve manier bezig te zijn met je verleden beïnvloed je echter wel je toekomst.

Verander je toekomst
Als we vooruit willen in ons leven, moeten we leren hoe we over onze teleurstellingen heen moeten komen. Dit kunnen namelijk enorme obstakels zijn als het gaat om ons verleden het verleden te laten zijn. Je toekomst is alleen een verlengde van je verleden als je dezelfde keuzes blijft maken. Denk er niet meer aan. Het is alleen maar extra bagage die zorgt dat je stil blijft staan. Laat het verleden achter je – daar hoort het thuis. Wees je bewust van het heden als het enige moment waarin je leeft. Daardoor verander je je toekomst. Het gaat er niet om waar je vandaan komt, het gaat erom waar je naartoe gaat. Dus waar wil je naartoe gaan?

Wil je stoppen met piekeren, meer leven in het nu en positiever denken? Met gesprekken kun je leren stapsgewijs over te stappen in het hier-en-nu. Je leert hoe je je verleden achter je kunt laten en jezelf op een positieve manier kunt richten op de toekomst.          

Balans Praktijk voor LevensCoaching, Mindfulness en Gesprekstherapie
Wegen naar Persoonlijke Groei!

Balans is een onafhankelijke en cliëntgerichte coachingspraktijk met ervaren psychologen, coaches, trainers en adviseurs. Onze manier van werken heeft een stevige theoretische basis vanuit de gedragswetenschappen en is getoetst in de dagelijkse praktijk. Wij werken altijd met een combinatie van theorie, praat- en doe activiteiten. Een combinatie die oersterk blijkt te zijn om blijvende veranderingen te creëren. Plezier en zich veilig voelen zijn de belangrijkste voorwaarden om te kunnen leren. Daarbij is ervaringsgericht leren één van de meest krachtige manieren om nieuwe inzichten te verkrijgen of  te komen tot een andere, meer effectieve manier van handelen. NIETS blijft zoals het is, ALLES verandert!

feedback
feedback
feedback
feedback
feedback
feedback