welofniettherapie 

 
kennis

Seksuele problemen

seksuele problemen

Seksuele problemen Heb je een probleem met seksualiteit? Vrijwel iedereen maakt dat wel eens mee. Gelukkig kun je er iets aan doen. Heb jij weinig zin in seks? Of ben je juist de hele dag met seks bezig? Maak je geen zorgen. Zin in seks is voor iedereen verschillend.

Seksuele problemen hebben vaak een negatieve invloed op het dagelijks leven van veel mensen. Seksuele problemen leiden vaak tot spanningen in de relatie en mensen hebben vaker last van minder zelfvertrouwen, spanningen en sombere gevoelens. Tegelijkertijd zijn seksuele problemen voor de meeste mensen toch ook lastig te bespreken. Zelfs met de partner. We kunnen vaak over van alles praten maar seks is voor veel mensen toch een lastig gespreksonderwerp. Ervaar jij problemen om hierover open te zijn? Stap over die drempel en ervaar hoe ontspannen het kan zijn als je hierover makkelijk en taboeloos kunt spreken. Alleen het erover praten lost vaak al de helft op.

Seksueel probleem?
Wanneer heb je een seksueel probleem? Dit hangt helemaal van je eigen beleving af. Sommige mensen hebben weinig seks, maar hebben daar geen last van. Anderen zouden graag meer seks hebben en zien het als probleem. Is jouw seksleven niet zoals je het wilt hebben? Dan is het de moeite waard om te onderzoeken wat er aan de hand is en wat je nodig hebt om het te verbeteren. Je kunt last hebben van erectieproblemen, orgasmeproblemen, pijn bij het vrijen of geen zin hebben om te vrijen, maar je kunt ook vragen hebben over je seksuele voorkeur, genderidentiteit, als je seksualiteit anders bent gaan ervaren door ziekte of beperking of als het problemen in de relatie geeft.

Een kwart van de mensen heeft weleens problemen met seksualiteit. Als je dit ervaart ben je écht niet de enige. Seksuele problemen gaan niet altijd vanzelf over en vaak is er professionele hulp nodig.

Heb jij te maken met seksuele problemen
Als je jezelf hierin herkent meldt je dan voor een eerste gesprek. Hoe sneller je met je klachten aan de slag gaat hoe sneller je grip krijgt op jouw situatie. Wij zijn ervaringsdeskundigen om zonder taboe hierover te kunnen praten ongeacht de klacht of vraag. Je zult zien hoe verhelderend gesprekken hierover kunnen en wat de positieve effecten ervan zullen zijn in je dagelijkse leven.

Seksuele intimidatie op het werk
Ongewenst seksueel worden benaderd op het werk kan heel vervelend zijn: seksueel getinte opmerkingen, 'uitkledende' blikken, ongewenste aanrakingen,... Het kan zowel om verbaal als lichamelijk gedrag gaan. Je assertief opstellen kan zeker helpen. Als het gedrag niet stopt, kun je een klacht indienen bij de vertrouwenspersoon of preventieadviseur op je werk.

Wanneer is er sprake van seksuele intimidatie?
Een dubbelzinnige opmerking, een hand op je dij, een pikante foto in je mailbox ,... Voor de een is het over de grens, voor de ander niet. Uit onderzoek blijkt dat bijna één op de vijf werknemers wel eens te maken krijgt met dubbelzinnige opmerkingen of grapjes met een seksuele ondertoon. Zes op de honderd werknemers worden slachtoffer van ongewenste seksuele aanrakingen. Alleen jij kunt uitmaken of opdringerig gedrag van een collega seksuele intimidatie is. Als werknemer zul je moeten afwegen of de feiten ernstig genoeg zijn om klacht in te dienen.

Wat zegt de wet over seksuele intimidatie?
In de Arbowet valt seksuele intimidatie (net als pesten, discriminatie, agressie en werkdruk) onder psychosociale arbeidsbelasting. Deze wet verplicht werkgevers om beleid te voeren dat deze psychosociale arbeidsbelasting voorkomt dan wel beperkt.

Wat kun je eraan doen, een stappenplan
Wanneer je last hebt van seksuele intimidatie, is het heel belangrijk om erover te praten. Zo nodig dien je een klacht in. Dat kan binnen of buiten je bedrijf. Als de intimidatie ernstig is of blijft doorgaan, doe dan aangifte.

Praat erover

* Maak duidelijk aan de dader hoe vervelend zijn gedrag is. Hij beseft misschien niet dat zijn gedrag ongewenst is.

* Ongewenste intimiteiten ontwikkelen zich vaak langzaam. Hierdoor is een grens soms moeilijk te trekken. Hoe eerder je ingrijpt, hoe beter.

* Het is verstandig om te achterhalen of anderen er ook last van hebben. Samen sta je sterker. Praat met een goede collega, je leidinggevende, een vertrouwenspersoon op het werk of de huisarts.

Dien een klacht in

* Dien een klacht in binnen je bedrijf. Veel bedrijven hebben een speciale klachtenregeling voor seksuele intimidatie.

* Krijg je geen steun van je werkgever? Dan kun je terecht bij het College voor de Rechten van de Mens. Je werkgever is verplicht je tegen seksuele intimidatie te beschermen.

* Daag de collega die jou seksueel misbruikt voor de rechter. Voor informatie en advies kun je het beste hulp zoeken van een rechtshulpverlener of een advocaat.

Doe aangifte
Is de seksuele intimidatie ernstig of blijft deze doorgaan? Dan kun je het beste naar de politie stappen. Ben je aangerand of verkracht op het werk, doe dan altijd aangifte bij de politie. Dit zijn strafbare feiten

Het helen van de traumatische ervaringen met seksueel intimidatie is van groot belang om de angst en stress van herbelevingen eraf te halen en om tot beter, dat wil zeggen, om weer meer gezond in het leven te komen staan. Wacht niet te lang met het nemen van deze cruciale stap en maak tijdig een afspraak hierover.

Balans Praktijk voor LevensCoaching, Mindfulness en Gesprekstherapie
Wegen naar Persoonlijke Groei!

Balans is een onafhankelijke en cliëntgerichte coachingspraktijk met ervaren psychologen, coaches, trainers en adviseurs. Onze manier van werken heeft een stevige theoretische basis vanuit de gedragswetenschappen en is getoetst in de dagelijkse praktijk. Wij werken altijd met een combinatie van theorie, praat- en doe activiteiten. Een combinatie die oersterk blijkt te zijn om blijvende veranderingen te creëren. Plezier en zich veilig voelen zijn de belangrijkste voorwaarden om te kunnen leren. Daarbij is ervaringsgericht leren één van de meest krachtige manieren om nieuwe inzichten te verkrijgen of  te komen tot een andere, meer effectieve manier van handelen. NIETS blijft zoals het is, ALLES verandert!

feedback
feedback
feedback
feedback
feedback
feedback